Ден и Телевизия по радиото

Episode 562: Почти 10 хил. случая у нас, инфлацията за декември е 7.8%

Ден и Телевизия по радиото

  Днес ще чуете за COVID рекорди у нас, срещата на премиерите на България и Северна Македония, годишната инфлация и още новини. COVID-19 България отбеляза рекорден случаи на новозаразени с коронавирус. Цели 9965. Това са 22% от направените тестове за денонощието. Починалите са 161, а 5 223 са хоспитализирани. Според главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев -  България все още е далеч от нивата на Западна Европа, където заразените са над 3000 над 100 000 население. По този показател в момента сме 1144 на 100 000. Според Кунчев обаче е вероятно с вариант Омикрон да се сложи край на пандемията. Очаква се този вариант да стане ежегодно заболяване, което обаче протича по-леко. Междувременно министърът на образованието Николай Денков обяви, че ще предложи 9-дневна ваканция за учениците от 26 януари до 6 февруари включително. В момента в страната под карантина са 3.6% от учителите и 2.6% от учениците. Днес пък Министерството на здравеопазването обяви в социалните си мрежи, че в България няма нито един доказан смъртен случаи от поставена ваксина срещу COVID-19. Информацията е разпространена по повод изказване на най-известния коронавирус скептик в страната – доц. Атанас Мангъров. В интервю той изказа твърдение, че 564 души у нас са починали, защото са ваксинирани. СРЕЩА КИРИЛ – ДИМИТЪР Премиерът Кирил Петков осъществи дългоочакваното си посещение в Северна Македония. То е ключово за това как ще се развият отношенията между двете страни. Тема, която е водеща в последните месеци, след като България блокира Северна Македония за начало на преговорите за влизане в Европейския съюз, заради неизпълнение на Договора за добросъседство. Основната идея на посещението в Скопие е опит да се поднови диалогът между двете държави и обсъждане на условията за премахване на българското вето за преговорите. Самата Северна Македония също е с нов премиер - Димитър Ковачевски. Двамата министър председатели се споразумяха да бъдат сформирани пет съвместни работни групи – за инфраструктура, евроинтеграция, търговия и иновации, икономика и образование и култура. Освен това Петков и Ковачевски се споразумяха България да използва официално краткото име на Северна Македония, без Република отпред. В замяна македонското вътрешно министерство изпрати вербална нота до ООН, че няма никаква претенции за териотриалната цялост на България. С това отпада и един от проблемите, които България настояваше да бъдат решени като условие за сваляне на ветото. Премиерите се разбраха и да бъде създадена авиолиния между Скопие и София в рамките на 60 дни. Посещението на Петков се случва само ден след избора на новото правителство на Северна Македония и няколко дни след отбелязването на 30-тата годишнина от признаването на независимостта на страната от България. КРАТКИ
  • Инфлация –
Годишната инфлация за декември 2021 г. е 7.8% спрямо година по-рано. За последно подобен ръст е отчетен по време на икономическата криза 2008 година. Средногодишната инфлация за периода януари - декември 2021 г. спрямо периода януари - декември 2020 г. пък е 3.3%. Потребителските цени са се увеличили най-много на годишна база в сектор транспорт (22.2%), комуниалните услуги (11.6%) и при хранителните продукти – 8.9%. Високият ръст на инфлацията се наблюдава за 10-ти месец подред и не се очаква да спре и през зимата.
  • Tонга - Цунамито, което връхлетя кралство Тонга е било опустошително. Това показват първите кадри от мястото. Тонга бе връхлетяна от цунами след мощно избухване на подводен вулкан. Страната бе напълно откъсната от света, след като летищата са с големи щети и всички комуникации са нарушени. Австралия и Нова Зеландия изпрати разузнавателни самолети, които да проверят каква е обстановката там. Кадрите показват лунен пейзаж и полуопустошена природа и инфраструктура. За момента има 3 потвърдени смъртни случая.
  • Индонезия –
Парламентът на Индонезия прие законопроект за преместване на столицата на страната о

Next Episodes