Ден и Телевизия по радиото

Плановете на Русия за Украйна, още санкции и българският Оруел

Ден и Телевизия по радиото

Днес ще чуете един епизод от много на брой кратки новини, с които ще опитаме да обобщим богатите на събития изминали почивни дни. От строителството на терминал за втечнен газ, през български пощи, чак до българския Оруел.  Вторник, май, 3-ти Ден.
    1. Започва строителството на терминала за втечнен природен газ край Александруполис, Гърция. Премиерът Кирил Петков присъства на официалната церемония и по информация на БТВ той е имал среща с посланиците на САЩ в България и Гърция. Терминалът трябва да бъде завършен до края на 2023г и се очаква да има голяма роля както в региона, така и в бъдещата независимост на Европа от енергийните ресурси на Русия. “Булгартрансгаз” е сред акционерите на проекта с дял от 20%.
    2. Калина Константинова - вицепремиерът по ефективно управление заяви, че е поискала оставката на ръководството на “Български пощи”. Припомняме, че пощите бяха преместени в нейното министерство, както и че на 16 април системите им бяха хакнати. От тогава дружеството не функционира нормално и голяма част от услугите, които предлага не са достъпни. По информация от управляващите и от Български пощи, хакерската атака е направена от чужбина и въпреки че все още не е установено откъде точно, тя носи почеркът на Русия. Константинова каза също, че модернизацията и развиването на Български пощи е приоритет за правителството и са предвидени 100 милиона лева от Плана за възстановяване и устойчивост.
    3. България се изкачи с 21 позиции в класацията на “Репортери без граници” по свобода на словото. Така държавата ни е на 91-во място и за първи път от 2013г. Сме под 100-ната позиция. Докладът обръща внимание на България, като казва, че за резкият скок е допринесла смяната на правителството. “Репортери без граници” коментират и ситуацията в света - според анализа има двойно нарастване на поляризацията, съчетано с информационен хаос, които водят до увеличаването на разделението в държавите. Първите три места в класацията са заети от Норвегия, Дания и Швеция. 
    4. Управляващите отново се събират на коалиционен съвет относно отпускането на военна помощ за Украйна. По време на уикенда темата остана все така гореща като основна отправна точка бе въпросът - ще остане ли БСП в коалицията, ако парламентът подкрепи отпускането на военна помощ за Украйна. Според анализатори коалицията ще успее да удържи и ще бъде измислен вариант, с който БСП да се съгласят. Все повече се говори за ремонт на военна техника от Украйна в наши заводи, вместо за даряване на оръжия директно от България за Украйна. Напрежението между президента и кабинета продължава да се задълбочава, като Румен Радев използва всяка възможност да изразява позицията си относно военната помощ от наша страна, в речта си по повод 1 май, той каза: 
В предаването по бТВ 120 минути, премиерът Кирил Петков му отговори:  Очаква се днес ЕК да гласува шестия пакет със санкции срещу Русия. Целта на санкциите е прекратяване на войната, а германският канцлер - Шолц е заявил, че те няма да бъдат отменени, докато Русия не изтегли армията си от Украйна и не бъде сключено мирно споразумение. Шолц бе критикуван вътрешно за по-консервативната си позиция относно изпращането на тежко въоръжение за Украйна, но немският канцлер започва да променя позицията си в последните дни. Германия, Австрия и други страни членки потвърдиха, че няма да плащат за руския газ в рубли, но все още не е ясно дали и как ще се случват плащанията. Още този четвъртък обаче в София ще започне работа регионална работна група, предложена от Брюксел за общо купуване на природен газ в рамките на нова Съвместна европейска платформа. Идеята е да бъдат осуетени опитите на Москва за разединение на държавите членки чрез спиране на газа на някои от тях. Шестият пакет с

Next Episodes