Ден и Телевизия по радиото

Отпадат Ковид мерките, а газът поскъпва

Ден и Телевизия по радиото

Днес ще чуете кои противоепидемични мерки отпадат, какво увеличение на цената на газа да очакваме и къде в човешкото тяло е открита микропластмаса.  Сряда, март, 30-ти Ден. ПАНДЕМИЯ Противоепидемичните мерки отпадат от 1 април, това стана ясно от изявление на здравния министър Асена Сербезова. Сред ограниченията, които отпадат са: Задължителното носене на маска за лице на закрити обществени места, спазване на физическа дистанция,  ограниченията в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито, ограничение при осъществяване на присъствено обучение във висшите училища – т.е. те ще могат да се върнат към нормалния учебен процес. Също така отпада забрана за свижданията в болниците и заведенията за социалните услуги, изискването към работодателите за допускане на присъствена работа при възможност на не повече от 50% от персонала.    Въпреки отпадането на мерките, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, препоръча маски да се носят в градския транспорт, при посещение на здравни заведение и при възрастни и хора с хронични заболявания.    Имунизационните кабинети остават отворени, както и Ковид отделенията в болниците. ГАЗ Очаква се от 1 април да стане ясно и с колко ще поскъпне природния газ, съобщава БНР. Според разчетите на Комисията за енергийно и водно регулиране, увеличението ще е с около 13%, вместо с поисканите от “Булгаргаз” близо 58%.  Регулаторът ще вземе окончателното си решение в началото на следващия месец, нови цени на топлоенергията се очакват от май, а на ВиК услугите - от лятото.    ВОЙНА Въпреки че обеща да намали военните операции, Русия днес отново е бомбардирала предградията на Киев, както и градове в северна Украйна. За засилени военни действия в Донбас съобщават представителите на украинските властите там.  Мирните преговори също не носят особени надежди. Говорителят на Кремъл - Дмитри Песков е казал, че не вижда нищо обещаващо засега, пише ББС.    На този фон бежанците от войната са вече над 4 милиона души, по данни на ООН.    КРАТКИ  
  1. Микропластмаса вече е била откривана на най-изненадващи места по цялото земно кълбо. От Еверест до Марианската падина, в живи организми и в храна. Сега учени от амстердамския университет са я открили и в човешката кръв. В нова научна статия, публикувана в Environment international, изследователите са съобщили за присъствие на микропластмаса в кръвта на  77% от участниците в изследването. Това са 17 от 22 човека и въпреки че участниците не са много, откритието е сензационно, защото за първи път се потвърждава, че микро пластмасата е вече и в кръвта. Участниците в проучването са избрани на случаен принцип като всички са здрави възрастни хора. Изследователите са заявили, че сега предстоят нови проучвания, при които броят на участниците ще бъде увеличен, както и видовете пластмаса, които се изследват. 
  Дисклеймър: този текст е сценарий на подкаст. Заради естеството на формата - той не мина през корекция. В него не се следи за правописни, пунктуационни и граматически грешки.

Next Episodes