Сонар Каст || Sonar Cast

Част от интервюто за футболното хулиханство

Сонар Каст || Sonar Cast

С Алекс си говорим за много за фенство и почти нищо за футбол - не че са чак толкова свързани. Част от интервюто ни е тук, линкове къде можете да чуете целия епизод има малко по-надолу. Какво ме интересуваше...много неша. Ето едно:

- В България, в началото на 21-ви век, хората имат достатъчно entertainment, който не е свързан само с това да се напиват по кръчмите и да ходят да бият други хора. Има ли хулиганство, или екстремно фенство в нашия, Български контекст?

- Винаги като ме питат дали има хулиганство в България и казвам един виц - като отишъл Вуте в зоопарка, видял жираф и казал ‘Е, такова животно нема!’

На практика има нещо, но то не е това, което е. Защото, в крайна сметка, както всичко, ние копираме най-лесния, смилаем и изкривен модел на поведение и култура. Защото това си е чиста проба култура. Само че тук, при нас, е балкански бабаитлък с много говорене, малко действие, много ниско ниво на организация и почти всякаква липса на манталитет. В последните, може би 5-6 до 7 години, хората попътуваха, видяха, доста хора от на запад дойдоха тук, нещата лека-полека тръгват да се оправят. Под ‘да се оправят’ имам предвид да стават малко по в час. Това движение има някакъв регламент - неписан закон, но се спазва. Например, ако ще има бой, трябва да е с голи ръце, да няма подръчни средства, да бъдат горе-долу равни бройките, в някои случаи се уговарят, да не се закачат редовите фенове и така нататък. Което тук се случва изключително рядко.

Наскоро, мисля че беше миналата година, се направи нещо като пакт това да се спазва. На втората седмица - Българска работа. Тук е бабаитлък, с който  да се покажеш. Хулиганството като идеология, в читавите държави се прави в горе-долу затворен кръг от хора за личностно удовлетворение. Тук се прави, за да се похвалиш. С интернет достъпността вече е по-важно да се похвалиш, отколкото реално да свършиш нещо. И започват едни жестоки митологеми, а те не са компютри, а са компоти, не са мерцедеси, а са москвичи. В крайна сметка лъженето е страхотно, надуват се истории, стават смехории… За това, за мен, тук тези неща са още доста несериозни.

 

Цялото интервю с Алекс е тук:

 

https://spoti.fi/2ByIgW3 (Spotify)

https://youtu.be/AYl-knvoBYo (YouTube)

https://apple.co/2Flnldl (iTunes)



Next Episodes