Сонар Каст || Sonar Cast

Част от интервюто с Нина Дебрюне за културното наследство

Сонар Каст || Sonar Cast

Говорихме за преосмислянето на традициите, жените кукери, богатството на културното наследство и още инетесни неща. А тя има да каже много. Започнах интервюто със следния въпрос:

- В пещера Магурата хора са драскали преди 2000 години и това е културно наследство. Днес деца пишат Пенка + Гошо и драскат в същата пещера са вандали. Кога едно нещо става културно наследство, защото, реално погледнато, това е едно и също нещо?

Нина:

- Ами не е и ще кажа защо. Не е, защото я няма дистанцията на времето. Въпросът за пещерите е много интересен, защото аз преподавам история на световните музеи и винаги започвам от пещерите. Защо започвам от пещерите? Защото те са предшественици на съвременните музеи. Ако приемем, че съвременният музей е институцията, която се грижи за опазване и съхраняване на културното наследство, той ни помага и да осмислим живота около нас, има и образователна цел. Проследявайки историята на музея всъщност ние виждаме, че можем да стигнем наистина до тези пещери. Сега, какво има в пещерите - има рисунки. Какво означават тези рисунки - можем само да интерпретираме. Но в крайна сметка те ни дават информация, храна за размисъл, за това какво е било, как е било, защо е било. Тук вече можем да разсъждаваме. Вие сте правили подкаст с доц. Баева, така че знаете за змейовете и сте говорили за тези неща. Ние можем да разсъждаваме за значението на тези рисунки, може да има нещо митично в тях, но може да има и нещо практично. Аз винаги давам пример - има един съблезъб там и спокойно може да е било, за да разкаже някой на детето си “Като го видиш това и бягай”. Те не са имали други техники за комуникиране. Каква е разликата с “Пешо беше тук” или “ЦСКА” или “Локо София” - разликата е, че ако “Локо София” остане върху мемориала в Япония още 1000 години, ще бъде културно наследство. За съжаление ще бъде, може би, светъл пример за нашето отношение към мемориала, към това, което се е случило. А може да бъде разгледано и по друг начин, не знаем. Разликата всъщност е дистанцията на времето.  

...........

Целият епизод е тук:

https://youtu.be/bl4PC3f7tsM (YouTube)

https://spoti.fi/2WJedDZ (Spotify)

https://apple.co/2RE1Hlm (iTunes)

 

 

Next Episodes