Ден и Телевизия по радиото

За братските народи и отлива на потребители от Нетфликс

Ден и Телевизия по радиото

КУЛЕБА В БЪЛГАРИЯ Днес украинският външен министър Дмитро Кулеба, който е на официално посещение у нас, се срещна с президента Румен Радев и представители на управляващата коалиция. Основна тема на разговорите естествено бе войната в Украйна и подкрепата, която България й оказва. Срещите не преминаха без размяна на реплики, след като президентът на няколко пъти нарече войната братоубийствена и призова възможно най-бързо да спре, както и изрази надеждата, че Украйна прави всичко възможно, за да защити българското национално малцинство в пределите си.  Кулеба от своя стана заяви, че след нападението на Русия над Украйна и ужасните престъпления, извършени от руската армия, “малко хора могат да си обърнат езика и да нарекат украинския и руския народ братски.” Кулеба допълни, че ако са братски, то са като Каин и Авел.  Украинският външен министър каза също, че е пристигнал с Антон Кисе, който е депутат в украинския парламент и председател на Асоциацията на българите в Украйна, както и че в държавата се отнасят еднакво към всички етноси. Кулеба благодари на България за това, че е приела толкова много бежанци и за подкрепата, която им оказва.    Припомняме, че темата за военна помо щ от страна на България за Украйна все още стои на дневен ред, като предложението на ДБ и ГЕРБ все още не е гласувано от Народното събрание. Днес стана ясно, че след 20 дневно забавяне ресорната комисия ще обсъди проекторешенията на двете партии и по всяка вероятност те ще бъдат гласувани още днес. Военната помощ за Украйна е един от основните проблеми в коалицията, тъй като БСП твърдо се обяви против и заплащи, че ще напусне коалицията.  Министърът на туризма - Христо Проданов от БСП, заяви, че ще настоява за отпадане на държавната помощ за украинските бежанци до 31 май. Става въпрос конкретно за 40-те лева, които държавата изплаща на българските хотелиери на ден за приютен украински бежанец. По данни, съобщени от Проданов, в България в момента има близо 85 хиляди украински бежанци, като 25 хиляди от тях са настанени в хотели. Тези числа обаче противоречат на обявените в официалния портал “България за Украйна”, където пише, че над 92 хиляди украинци са останали в България, 51 хиляди от тях са настанени, а децата са над 35 хиляди.   КРАТКИ  
  1. Народните представители гласуваха Агенция “Пътна Инфраструктура” да плати от бюджета си 50% от дължимите средства на пътностроителните фирми. Това се случи с гласовете на ПП, БСП, ИТН и ДБ след поредното напрегнато обсъждане в пленарната зала. Бе решено останалата половина от сумата да бъде платена след доклад на междуведомствената комисия, който трябва да мине и одобрението на парламента. 
  2. За първи път от десетилетие Нетфликс отчете спад на потребителите си. Това доведе до срив на акциите на компанията с 25%. Абонатите на стрийминг гиганта за първото тримесечие от тази година са намалели с близо 200 хиляди и прогнозите не изглеждат никак добре - очаква се за периода април-юни още 2 милиона потребители да напуснат платформата. Нетфликс прогнозираше тази година да е поредната от 10-годишното им разрастване и да придобият 2.6 милиона нови потребители. Изпълнителният директор на компанията - Рийд Хейстингс засегна тема табу за Нетфликс - рекламите, като каза, че се разработва опция за стрийминг абонамент на по-ниска цена, в който обаче присъстват реклами. Хулу и Дисни, които са конкурентни на Нетфликс платформи работят по този начин.  
Дисклеймър: този текст е сценарий на подкаст. Заради естеството на формата - той не мина през корекция. В него не се следи за правописни, пунктуационни и граматически грешки.

Next Episodes