När utseendet står i vägen
Hannes Boström har fått känna av baksidan av det psykologiska fenomenet halo-effekten. Han blev bortvald i gympan när klassen spelade handboll trots att han var handbollsspelare och när han sökte jobb var det andra som fick jobbet trots att Hannes var den mest meriterade. Hannes hade sin övervikt emot sig.
Att anses snygg och framgångsrik eller att helt enkelt bara synas tillsammans med framgångsrika personer kan ge den egna karriären en rejäl skjuts. De personer som vi finner attraktiva tillskrivs nämligen, enligt fenomenet halo-effekten, egenskaper som begåvning och kompetens.
I det här programmet handlar det om dem där utseendet står i vägen för relationer och arbete. Den grupp som drabbas värst här är överviktiga personer. Fetman gör att personen kopplas samman med negativa egenskaper som exempelvis dumhet eller lättja.
- Jag var mer kvalificerad att spela handboll och ändå blev jag inte vald först, jag blev nästan alltid vald sist. Du vänjer dig vid att du inte blir förstavalet. Du blir praktiskt taget förvånad första gången någon väljer dig. Då får man folk att bli vana att bli besvikna, säger Hannes som har kämpat mot sin övervikt nästa hela sitt liv.
Hannes och hans kompis gjorde ett experiment, de skickade varsin ansökan till en klädbutik, Hannes tycker att han var mer kvalificerad för jobbet än sin kompis men kompisen är längre och smalare och blev därför erbjuden jobbet. Hannes blev aldrig ens kontaktad.
- Det visar ju hur ful arbetsmarknaden är, snygga människor som är korkade får mer jobb än inte så snygga och välutbildade bara för att utsidan spelar så stor roll. Och det kan ju förstöra många fina själar. Om du tycker själv att du är en fin människa men ingen annan tycker det så kommer du tillslut inte det tycka det om dig själv längre.
Hur slår det här i skolan och i arbetslivet?
- Vi är ganska primitiva. Vi är mer reaktion och mindre reflektion än vi kanske inbillar oss, säger Malin Lindelöw, doktor i psykologi och expert på rekryteringsfrågor. Hon lyfter fram forskning som visar att det sker en diskriminering på alla de lagstadgade diskrimineringsgrunderna i rekryteringsprocesser.
- Vi väljer systematiskt bort personer i en rekryteringsprocess. När det framgår att en person är kraftigt överviktig då väljs man bort i ungefär tre gånger så stor utsträckning som man väljs bort på någon av de enskilda diskrimineringsgrunderna, säger Malin Lindelöw.
I skolan kan halo-effekten till och med leda till betygsinflation, enligt psykologiforskaren Petri Kajonius. Han har undersökt gymnasieungdomars syn på sig själva, hur intelligenta de är och hur intelligenta de upplever sig vara.
- Människor som tror högt om sig själva de överskattar sig egen intelligens och möjligheter i livet. Och då kan man se en självpålagd halo-effekt. Om jag går runt och tycker att jag är lite klyftig och snygg så kommer andra att läsa av mitt självförtroende och omedvetet tillskriva mig lite mer intelligens och snygghet. Och när läraren läser av en klass och interaktionen i klassen så kommer läraren i sin tur att tillskriva vissa elever mer intelligens och det kan leda till en betygsinflation för de här eleverna.
Emil Östlund har gjort programmet.
[email protected]