Vem ska stoppa våldet?
Under de senaste årens många våldsbrott i Göteborg har en sak återkommit: politikers krav på hårdare straff för vapenbrott. Men de kriminella i Göteborgs undre värld är överens med polischefen: man måste satsa på förebyggande arbete för att öppna fler vägar för de unga som gett upp hoppet i Göteborgs fattiga stadsdelar.
De senaste åren har det varit över 100 skjutningar i Göteborg, 52 människor har skadats och 12 dödats. Polisen har fått extra resurser och la dem på insatsen Trygg i Göteborg. Men under pågående punktmarkering avrättas en person. Från politikerna både i staden och i regeringen har fokus legat på strängare straff. Men Enver som länge jobbat med unga i Göteborgs förorter och som känner flera av de inblandade i skjutningarna, han har en helt annan bild av vad som hjälper:
– Jag tror indirekt att unga söker gängtillhörighet på grund av att de inte passar in i något annat sammahang. Då lockar det här brödraskapet. Det blir din identitet, säger Enver.
Han får medhåll av Sven Albhin som fram tills årsskiftet var chef för länskriminalpolisen i Västra Götaland:
– Det måste till mer långsiktiga åtgärder för att de unga som flyter in i gängen ska få alternativ i form av skolgång, godkända betyg, arbete och inte som nu mer eller mindre tvingas in i kriminalitet, säger han.
Vill du vara med och diskutera skjutningarna i Göteborg? P1 Debatt kommer till Blå stället i Angered i Göteborg nu på söndag, 22 februari kl.16.00. Välkommen som publik eller, delta via vårt debattforum #P1Debatt. Vi sänder även debatten i fm.
Ett program av:
Karwan Faraj, dokumentärmakare
[email protected]
Kamran Rahimi Hosseini, dokumentärmakare
[email protected]
Kajsa Norell, producent
[email protected]