Ден и Телевизия по радиото

Сблъсъци между протестиращи и заеми срещу NFT

Ден и Телевизия по радиото

  Днес ще чуете за сблъсъците между протестиращи в София, заем срещу NFT и българинът, който плува в Северния ледовит океан.  Четвъртък, май, 5-ти Ден. ВЪТРЕШНИ В късния следобед вчера в София имаше сблъсъци между различни групи протестиращи. Пред Народното събрание се бяха събрали протестиращи срещу отпускането на военна помощ за Украйна, докато зад сградата на парламента бе групата, която подкрепя отпускането на помощ, съобщи БНТ. По същото време се провеждаше и мирна акция за опаковане на Паметника на Съветската армия с украинското знаме. Именно там, както и в подлеза на Софийски университет напрежението ескалира и се стигна до физически конфликт. Включително екип на БНТ е бил възпрепятстван да върши работата си, имало е вербални и физически нападения към журналистите, а фоторепортерка е откарана в болница.  Търси се подслон за близо 26 хиляди украински бежанци у нас, които в момента са настанени в хотели и почивни бази, но трябва да ги освободят до края на месеца. Това стана ясно от пресконференция на Мариана Тошева, която е начело на Оперативната група за бежанците. Промяната е необходима, тъй като хотелиерите ще започнат да посрещат туристи от началото на юни. Към момента 59хил. Бежанци са настанени в хотели в България, а държавата на този етап разполага само с 33 хиляди места. Една от мерките, които правителството е предвидило, която да стимулира заетостта и излизането на квартира на бежанците е подпомагане за наем. Идеята е помощта да става посредством работодателите - т.е. На работодателите да се дава определена сума, чрез която те да подпомагат служителите си да си подсигурят жилище. Предвижда се тази помощ да е достъпна не само за украинските майки с деца, но и за българските.    България ще поиска от ЕК да бъде увеличен прагът за регистрация по ДДС на 100 хиляди лева. В момента той е 50 хиляди лева. По думи на премиера Кирил Петков, това би помогнало на малките и средни предприятия в настоящата криза.  ПЛУВАНЕ  Българският плувец Петър Стойчев спечели златен медал по ледено плуване във водите на Северния ледовит океан. Стойчев грабна златото на дистанция 1000 метра като надви 19 други състезатели. Температурата на въздуха е била минус 15 градуса, а на водата под нулата. Плувецът споделя, че това е най-трудното му плуване досега и след състезанието 4 часа е бил без чувствителност на пръстите.    ТЕХ
  1. Тик Ток ще започне да плаща на топ създателите на съдържание в платформата, пише The Verge. Това ще се случва чрез нова програма, наречена TikTok Pulse, която силно наподобява начина на финансиране в YouTube. По време на най-гледаните видеа в платформата ще бъдат показвани реклами, а част от приходите от тези реклами ще се дават на създателите на видеата. Достъп до такъв тип финансиране ще имат акаунти с поне 100 хиляди последователи, а TikTok ще им дава 50% от приходите. 
  2. Компанията за управление на дигитални активи - Nexo,  обяви, че е първата в сектора, която дава заеми срещу NFT. Тя е издала заем на стойност 3.5 милиона долара, обезпечен с NFT. Nexo са дали заем от 1200 етериум - което е вид криптовалута, срещу два незаменими токена от колекцията Zombie Cryptopunks. 
  3. ЕК обяви, че “Епъл” е нарушила правилата на ЕС за конкуренция. Месеци разследвания са установили, че платежната система на компанията - Apple Pay не е в съответстие на европейското законодателство. По-конкретно става въпрос за това, че има индикации от Епъл да са ограничавали достъпа на трети страни до ключови технологии.  
  Дисклеймър: този текст е сценарий на подкаст. Заради естеството на формата - той не мина през корекция. В него не се следи за правописни, пунктуационни и граматически грешки.

Next Episodes