Ден и Телевизия по радиото

30% от българите – НАТО носи отговорност за ситуацията в Украйна

Ден и Телевизия по радиото

Днес ще чуете за протестът на превозвачите, новите антикризисни мерки на правителството и нагласите на българите спрямо конфликта в Украйна.  Вторник, май, 10-ти Ден. ПРЕВОЗВАЧИ ПРОТЕСТ Днес в цялата страна се провежда протест на превозвачите. Исканията им са за намаляване на акциза на горивата и отлагане на планираното разширяване на обхвата на толсистемата, съобщава БНР. Булевард Цариградско шосе в столицата беше блокиран в посока центъра, а колона от тирове блокира входа на София откъм магистрала “Тракия”. Планът на протестиращите бе да стигнат до сградата на Министерски съвет, но тировете не бяха допуснати в центъра на града. По думи на протестиращите, демонстрациите ще продължат до 18 май като се очаква да спрат и автобусите за междуградски транспорт. Протестни действия имаше също в Бургас, Плевен, Ямбол, Стара Загора и други градове.    Правителството е подготвило нови антикризисни мерки на стойност над 1 милиард лева, който да отговорят на постъпването на горивата и останалите последици от войната в Украйна, това съобщава БТВ.  Част от тях са: - Освобождаване от акциз на електрическата енергия и природния газ, използван като моторно гориво  
  • Намаляване на ставката на ДДС за доставките на природен газ от 20 на 9%, както и компенсации за крайните потребители. 
  • Добавка от 60лв за физически лица за периода юли-декември 2022
  КРАТКИ
  1. Според ново проучване на агенция YouGov, което е изследвало нагласите спрямо войната, близо 30% от българите смятат, че изцяло НАТО е виновна за ситуацията в Украйна. Страната ни драстично се отличава по този показател в сравнение с преобладаващото мнение в останалите европейски държави, където мнозинството счита, че виновник за ситуацията е Русия. У нас 15% от запитаните са отговорили, че изцяло Русия е виновна за ситуацията. 
Друго проучване на Евробарометър, показва, че едва 24% от българите са напълно съгласни с налагане на икономически санкции на Русия, и едва 18% са съгласни със забраната руски държавни медии да излъчват в Европа. 54% от сънародниците ни подкрепят изпращането на хуманитарна помощ за Украйна. Изследването на YouGov  е включвало над 23 хиляди души от 16 страни, от тях малко над 500 са българи, а това на Евробарометър е проведено сред повече от 1000 българи. Периодът на изследванията е между 1 и 25 април. 
  1. 0.09% от имунизираните у нас са съобщили за нежелана реакция след поставяне на Ковид ваксина, стана ясно от данни на Министерството на здравеопазването. Приложени са над 4 милиона и 380 хиляди ваксини, а сигналите, постъпили към Изпълнителната агенция по лекарствата за нежелани реакции са близо 4070. Най- честите нежелани симптоми след имунизация са били болка на мястото на убождане, грипоподобна симптоматика с температура, втрисане, отпадналост и болка в ставите и мускулите.
Дисклеймър: този текст е сценарий на подкаст. Заради естеството на формата - той не мина през корекция. В него не се следи за правописни, пунктуационни и граматически грешки.

Next Episodes